Wat kunnen paragnosten?

paragnostWe hebben allemaal wel eens gehoord van paragnosten, maar wat kunnen paragnosten nu eigenlijk precies? In dit artikel geven we je een antwoord op deze vraag.

Een paragnost is iemand die de gave van paragnosie bezit. Dat betekent letterlijk ‘buitenzintuiglijke kennis’. Het Griekse woord ‘gnosis’ betekent kennis, dus een paragnost heeft ‘paranormale kennis’. Met andere woorden: Een paragnost heeft toegang tot kennisniveaus die met de zintuigen niet toegankelijk zijn. Dit wordt ook wel een het ‘zesde zintuig’ genoemd.

Concreet worden paragnosten vooral in verband gebracht met twee uitzonderlijke gaven: helderziendheid of ‘clairvoyance’ en telepathie.

  • Helderziendheid betekent dat men gebeurtenissen kan zien die zich afspelen in een andere tijd of op een andere plaats. Men kan dus ook de toekomst aanschouwen en voorspellingen doen over gebeurtenissen die zich nog moeten voltrekken.
  • Telepathie betekent dan weer dat men gevoelens of gedachten kan overdragen naar een ander persoon, zonder gebruik te maken van lichamelijke communicatie.

Sommige paragnosten geloven dat ze hun paranormale kennis ook kunnen gebruiken om mensen te genezen. In deze gevallen spreekt men wel eens van ‘handopleggers’.

Net zoals bij alle paranormale disciplines, bestaat er over paragnosten heel wat controverse. Sommigen vinden dat paragnosten moeten ingezet worden bij politieonderzoeken, terwijl anderen denken dat het om bedriegers gaat.