Wat is astrologie?

astrologieJe hoort vaak wel eens praten over astrologie, maar wat is astrologie nu eigenlijk? Met het woord ‘astrologie’ wordt verwezen naar alle ideeën omtrent het verband tussen gebeurtenissen, mensen en de stand van de hemellichamen. Het Griekse woord ‘astrologia’ is een samenstelling van de woorden ‘astron’ (ster) en ‘logos’ (theorie), en betekent dus zoveel als de theorie van de sterren.

Sterren fascineren de mensheid al eeuwenlang. Ze hebben er dan ook doorheen de tijden ook allerlei theorieën rond gebouwd. Men zocht regelmaat in de sterren en verbond ze met elkaar tot ze beelden gingen vormen: de sterrenbeelden. Deze beelden en de stand van de planeten werden als een leidraad beschouwd voor alledaagse gebeurtenissen.

Een overblijfsel hiervan in de Westerse astrologie is de geboortehoroscoop. Hierbij bepaalt de stand van de sterren bij de geboorte het sterrenbeeld van het kind. Aan deze beelden worden verschillende eigenschappen toegekend. Zo zou een boogschutter nieuwsgierig zijn en een vis eerder empathisch. Maandelijks worden ook voorspellingen gedaan over wat er de sterrenbeelden te wachten staat: de horoscoop. Je vindt deze terug in talrijke magazines en op internet.

Deze westerse astrologie kent zijn oorsprong in de 2e eeuw en steunt vooral op Hellenistische tradities en op de Babylonische astrologie. De opkomst van de natuurwetenschappen in de 17e eeuw fnuikte de populariteit van deze overtuiging enigszins. Sindsdien wordt astrologie vaak afgedaan als een bijgeloof, maar tot op vandaag vormt het stof voor discussie.